Τα ευρήματα νέας μελέτης αναδεικνύουν τη μουσικοθεραπεία, ως σημαντική παρέμβαση βελτίωσης των διαταραχών του ύπνου.
Η ακρόαση μουσικής ή αλλιώς παθητική μουσικοθεραπεία πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητά του στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια ανάλυση όλων των σχετικών δημοσιευμένων κλινικών δοκιμών.
Η κακή ποιότητα ύπνου αποτελεί συχνό πρόβλημα στους ηλικιωμένους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερη ποιότητα ζωής και βλάβες στη γνωστική λειτουργία και τη σωματική υγεία.
Στην ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, πέντε τυχαιοποιημένες δοκιμές πληρούσαν τα κριτήρια των ερευνητών, στις οποίες συμμετείχαν άνθρωποι άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γηραιότεροι ενήλικες που άκουγαν μουσική είχαν σημαντικά καλύτερη ποιότητα ύπνου από εκείνους που δεν άκουγαν μουσική. Επίσης, οι ηλικιωμένοι που άκουγαν ηρεμηστική μουσική είχαν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου από όσους άκουγαν πιο ρυθμικά μουσικά κομμάτια. Τέλος, τα ευρήματα έδειξαν ότι η ακρόαση μουσικής για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
«Η παρέμβαση της μουσικής είναι μια αποτελεσματική στρατηγική και απλή στη χορήγησή της από έναν πάροχο φροντίδας ή εργαζόμενο στην υγεία. Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των θεραπειών που συστήνονται στους γηραιότερους ενήλικες που πάσχουν από διαταραχές ύπνου, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη εξάρτησής τους από ηρεμιστικά και φαρμακευτική αγωγή για τον ύπνο», σημειώνουν οι συγγραφείς.
Πηγή: www.ygeiamou.gr