Photo by “Herts Musical Memories

Η τεχνική του θεραπευτικού τραγουδιού βοηθά άτομα με άνοια να διατηρήσουν τις λεκτικές τους ικανότητες και άλλες δεξιότητες (Johnson, 2014). Το τραγούδι είναι ένας τρόπος έκφρασης που τους δίνει τη δυνατότητα να εμπλακούν στη θεραπεία, να συυνδέονται με το σώμα τους καθώς η φωνή συνδέεται με την αίσθηση του εαυτού. (Baird, A., Garrido, S. and Tamplin, J., 2020). Επίσης, τους βοηθά να απελευθερώσουν τα άγχη τους και ενεργοποιεί νευροδιαβιβαστές όπως η ωκυτοκίνη (Kreutz, 2014). Τα οφέλη του τραγουδιού συχνά παρακινούν τους ηλικιωμένους να συμμετάσχουν σε μουσικές και άλλες δραστηριότητες με βάση το τραγούδι και να αναπτύξουν συνοχή και την αίσθηση του “μαζί”. Πολλοί ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στην οικειότητα της ανθρώπινης τραγουδιστικής φωνής και η ζωντανή μουσική έχει την ευελιξία να τους βοηθά να προσαρμόζονται στο «εδώ και τώρα», αντανακλώντας μεταβαλλόμενες διαθέσεις και καταστάσεις (Richards, C., Odell- Miller, H. et al. ., 2020).

Κάθε τραγούδι γεννά συναίσθηματα και τα συναισθήματα φέρνουν αναμνήσεις.

Επίσης, το κοινωνικό τραγούδι μπορεί να είναι ευχάριστο τόσο για τους φροντιστές τους όσο και για τους ασθενείς με άνοια, κάτι που έχει θετικά αποτελέσματα στις σχέσεις τους. Γνωστά τραγούδια ή απλες και εύκολες μελωδίες βοηθούν τους ασθενείς να τραγουδήσουν με λόγια ή χωρίς .Ένα οικείο ρεπερτόριο εμπλουτίζει την εμπειρία της ανάμνησης με τον στοχασμό στους στίχους και το τραγούδι. Ακόμη και εκείνοι που δεν τραγουδούν, μπορούν να εμπλακούν με κάποια ρυθμικά καλέσματα.

Βιβλιογραφία

Johnson, S. (2014). Therapeutic singing. In M. Thaut & V. Hoemberg (Eds.), Handbook of Neurologic Music Therapy (pp. 140–145) . Oxford: Oxford University Press.

Richards, C., Odell-Miller, H., Acton, A., Barone, C., Bazrafshan, A., Burton, M., Dawson, E., Elliott, M., Grady, M. and Melhuish, R., (2020). Living Well with Dementia Through Music: A Resource Book for Activities Providers and Care Staff. London: Jessica Kingsley Publishers