H ιστοσελίδα Fspec-Therapy αποτελεί ένα επιστημονικό οδηγό για την ενημέρωση των δράσεων της Μουσικοθεραπείας σε ένα ευρύ φάσμα αναγκών με σκοπό την θεραπεία, την ανάρρωση και την ευεξία σώματος και ψυχής μέσω της μουσικής. Η μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με αναπτυξιακές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, εγκεφαλικούς και σωματικούς τραυματισμούς, νευρολογικά και ψυχικά νοσήματα.
Τί είναι μουσικοθεραπεία;
Σύμφωνα με τον Bruscia (1991) η μουσικοθεραπεία ορίζεται ως «μια διαπροσωπική διαδικασία στην οποία ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τη μουσική και όλες τις πτυχές της για να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν, να αποκαταστήσουν ή να διατηρήσουν την υγεία τους» (Maratos, Gold, Wang & Crawford, 2008).
Ιστορία της μουσικοθεραπείας
Η Μουσικοθεραπεία χρησιμοποιεί επιστημονικές και κλινικές μεθόδους προκειμένου να ανταποκριθεί στον πελάτη και να βελτιώσει το ποιόν της ζωής του.
Ίσως ο πρώτος απολογισμός των θεραπευτικών ιδιοτήτων της μουσικής εμφανίζεται στην εβραϊκή Βίβλο. Ένας εξειδικευμένος μουσικός, ο Ντέιβιντ, θα μπορούσε να θεραπεύσει την κατάθλιψη του Βασιλιά Σαούλ μέσω της μουσικής (Greenberg, 2017). Αυτό ειπώθηκε στο Κεφάλαιο 16 στους Προφήτες:
«Και συνέβη ότι όταν το πνεύμα της μελαγχολίας από τον Θεό βρισκόταν στον Σαούλ, ο Ντέιβιντ πήρε τη λύρα και την έπαιζε. Ο Σαούλ τότε θα αισθανόταν ανακουφισμένος και το πνεύμα της μελαγχολίας θα απομακρυνόταν από αυτόν »(1 Σαμουήλ, 16:23).
Ο Πυθαγόρας (περ. 570 – περίπου 495 π.Χ.), ο Έλληνας φιλόσοφος και μαθηματικός συνταγογραφούσε μια ποικιλία από μουσικές κλίμακες και τρόπους για να θεραπεύσει μια σειρά φυσικών και ψυχολογικών καταστάσεων (Greenberg, 2017).Η Πυθαγόρεια αντίληψη ήταν, ότι η ανθρώπινη ψυχή συγγενεύει με τη μουσική. Η μουσικοθεραπεία εμφανίστηκε ως επάγγελμα τον 20ο αιώνα μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (The American Music Therapy Association, n.d.). Τόσο οι ερασιτέχνες όσο και οι επαγγελματίες μουσικοί παρευρέθηκαν στα νοσοκομεία βετεράνων για να παίξουν για τους βετεράνους που είχαν υποστεί σωματικό και συναισθηματικό τραύμα (The American Music Therapy Association, n.d.). Ο αντίκτυπος της μουσικής σε σωματικές και συναισθηματικές απαντήσεις των ασθενών οδήγησε τους γιατρούς και τις νοσοκόμες να αναζητούν μουσικούς. Έγινε προφανές ότι οι μουσικοί του νοσοκομείου χρειάστηκαν εκπαίδευση πριν ξεκινήσουν, και έτσι ακολούθησε η έναρξη εκπαίδευσης μουσικοθεραπείας
(The American Music Therapy Association, n.d). Οι προσεγγίσεις και τα μοντέλα της Μουσικοθεραπείας ποικίλλουν.Οι παρεμβάσεις της μπορούν να χαρακτηριστούν ως ενεργές ή δεκτικές. Ωστόσο, ένας συνδυασμός των δύο είναι πιο συνηθισμένος σε μια αποτελεσματική συνεδρία θεραπείας. Αυτές οι συνεδρίες μπορούν να διεξαχθούν είτε με ομάδα είτε μεμονωμένα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ατόμου
Η μουσικοθεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη, καθιστώντας την κατάλληλη για άτομα κάθε ηλικίας. Οι μουσικοθεραπευτές εργάζονται σε διάφορες τοποθεσίες, όπως σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και γηροκομεία. Βοηθούν μια ποικιλία διαφορετικών ασθενών / πελατών αξιολογώντας και διαπιστώνοντας ανάγκες και μουσικές προτιμήσεις και επινοώντας ένα σχέδιο θεραπείας που είναι προσαρμοσμένο στις δυνατότητες τους. Οι μουσικοθεραπευτές αποτελούν μέρος μιας πολυεπιστημονικής ομάδας, που συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες με σκοπό.
Η μουσικοθεραπεία αγγίζει όλες τις πτυχές του νου, του σώματος, του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς. Η μουσική μπορεί να επιβραδύνει τους ρυθμούς του σώματος και μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση μας. Δεν είναι τυχαίο το ότι η αργή μουσική επιβραδύνει και χαλαρώνει το σύστημα (απελευθερώνονται ανασταλτικοί νευροδιαβιβαστές) ενώ η ζωντανή, τζαζ μουσική ζωντανεύει συμπεριφορές (διεγερτικοί νευροδιαβιβαστές).