Λέξεις κλειδιά: μουσικοθεραπεία, μουσική, είδη

Η μουσικοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα υγείας βασισμένο στην τέχνη. Αποτελεί μια μη φαρμακευτική παρέμβαση που συμβάλλει στην θεραπεία, την ανάρρωση και την ευεξία σώματος και ψυχής μέσω της μουσικής και κάποιων βασικών στοιχείων της όπως ο ήχος, ρυθμός, μελωδία και αρμονία , η ποιότητα του ήχου.  Η μουσικοθεραπεία πραγματοποιείται από εξειδικευμένο μουσικοθεραπευτή και εφαρμόζεται όλο και περισσότερο στην κλινική θεραπεία παιδιών και ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό την βελτίωση και ποιότητα ζωής τους.

Συγκεκριμένα, η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιεί μουσικές εμπειρίες σε μια θεραπευτική σχέση με σκοπό την αντιμετώπιση γνωστικών, σωματικών, συναισθηματικών, ψυχικών και κοινωνικών αναγκών.  Η μουσικοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε αναπτυξιακές διαταραχές και αναπηρίες, αλλά καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η κατάθλιψη, η μελαγχολία, ο θρήνος, η μοναξιά.

Τα άτομα που συμμετέχουν σε συνεδρίες μουσικοθεραπείας δεν χρειάζεται να έχουν συγκεκριμένες δεξιότητες στην μουσική. H μουσικοθεραπεία εκμεταλλεύεται τις έμφυτες τάσεις όλων των ανθρώπων να κάνουν και να εκτιμούν τη μουσική στα δικά τους αναπτυξιακά επίπεδα.

«Η Μουσικοθεραπεία είναι επιστήμη, διαπροσωπική σχέση και τέχνη!»

K.Bruscia

Η μουσικοθεραπεία αποτελεί μια ασφαλή και αποδεκτή παρέμβαση με κυρίως σημαντικές και θετικές επιδράσεις στο φάσμα του Αυτισμού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι οι τεχνικές παρέμβασης που χρησιμοποιούνται πρέπει να ταιριάζουν τόσο στις ανάγκες του πελάτη όσο και στην ιδιοσυγκρασία του.

Ποια είναι τα είδη μουσικοθεραπείας;

Στα είδη μουσικοθεραπεία περιλαμβάνονται η ενεργητική ή διαδραστική μουσικοθεραπεία και η παθητική ή δεκτική μουσικοθεραπεία. Το πρώτο είδος είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις απόψεις του Winnicott, ότι το παιχνίδι σχετίζεται με την δημιουργία, την έκφραση και πως η μουσική εκτέλεση ή παίξιμο συμβλάλλει στην επίτευξη αυτού ενώ το δεύτερο είδος επιτυγχάνεται μέσω της μουσικής ακρόασης.

Ποιες οι κύριες βασικές μέθοδοι;

Στην μουσικοθεραπεία διακρίνονται συνήθως τέσσερις βασικές μέθοδοι που μπορούν να συνδυαστούν:

Ο αυτοσχεδιασμός συμβάλει στην απελευθέρωση σκέψεων που υπάρχουν στο υποσυνείδητο και καθίστανται δυνατή η μείωση του άγχους και του στρες. Στον αυτοσχεδιασμό ο πυρήνας της μουσικής είναι το άτομο μέσω της οποίας μπορεί να ξεδιπλώσει πτυχές του χαρακτήρα του. Σε αυτό, δεν υπάρχουν κανόνες και  περιορισμοί. Η φωνή, οι κινήσεις του σώματος, συμβάλλουν στην εξωτερίκευση συναισθημάτων και στην ελεύθερη έκφραση.

Μέσω της ακρόασης, ο πελάτης μπορεί ευκολά να χαλαρώσει και να απελευθερώσει αρνητικές σκέψεις του νου ή τοξίνες του σώματος. Η ακρόαση σε συνδυασμό με μια πιο ειδικευμένη μορφή μουσικοθεραπείας (Guided Music Therapy), επιτρέπει στον πελάτη να ταξιδέψει ακούγοντας μόνο μουσική. Σε αυτό, οι εικόνες καθοδηγούν την νοητική αυτή διαδρομή που προσφέρει τόσο ψυχική χαλάρωση όσο και σωματική.

Η αναδημιουργία είναι οποιαδήποτε μουσική που μπορεί να βρίσκεται στις μουσικές επιλογές και τα ενδιαφέροντα του πελάτη , ο οποίος μαθαίνει να παίζει ή και να τραγουδά. Aποτελεί μια μέθοδος που χαρακτηρίζεται από προσωπική εργασία για τον τελικό στόχο που είναι η εκτέλεση του. Ο μουσικοθεραπευτής είναι σε θέση να βοηθάει τον πελάτη να εκτελέσει, και να ηχογραφήσει την προσπάθεια του.

Η τελευταία μέθοδος έχει να κάνει με την δημιουργία της σύνθεσης και έκφρασης. Ο μουσικοθεραπευτής βοηθά τον πελάτη να γράψει την δική του μουσική και στίχους. Αποτελεί μια μέθοδος που διαστέλλει την μουσική φαντασία και συνδράμει στην εξωτερίκευση σκέψεων.

Τέλος, η μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, και είναι μια διαδικασία σχεδιασμένη για να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία, τις σχέσεις, τη μάθηση, την κινητοποίηση, την έκφραση και άλλους σχετικούς θεραπευτικούς στόχους, προκειμένου να καλυφθούν σωματικές, συναισθηματικές, ψυχικές, κοινωνικές και γνωστικές ανάγκες. Η μουσικοθεραπεία βοηθά το άτομο να μπορεί να επιτύχει καλύτερη ενδο-και διαπροσωπική ενσωμάτωση και κατά συνέπεια καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της μουσικής.

Βιβλιογραφία:

Stegemann, T., 2019. Music Therapy and Other Music-Based Interventions in Pediatric Health Care: An Overview

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *