Τι είναι η μουσικοθεραπεία που απευθύνεται στα πρόωρα μωρά;
Στο δύσκολο ταξίδι των πρόωρων μωρών στις ανάλογες μονάδες, με τα πολλά πάνω-κάτω στην πορεία της υγείας τους, υπάρχουν ορισμένα βοηθητικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα η μουσικοθεραπεία. Η μουσικοθεραπεία δεν έχει καμία σχέση με το άκουσμα μιας μελωδίας ή το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου.
Μουσικοθεραπεία στα πρόωρα μώρα
Στόχος είναι να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες ανάγκες του μωρού ή και της οικογένειάς του, ψυχικές, σωματικές, αναπτυξιακές. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό το μωρό να μπορέσει να παραμείνει ήρεμο για περισσότερη ώρα ή να ενισχυθεί ο δεσμός γονέα–παιδιού ή να μειωθεί το στρες της μητέρας.
Τα νεογέννητα είναι πλάσματα της… αφής και της ακοής, και βρίσκονται σε μια ευαίσθητη φάση στην οποία θα αρχίσουν να αναπτύσσουν τις ψυχολογικές τους λειτουργίες. Οι μουσικοθεραπευτές το ξέρουν αυτό και δουλεύουν δίπλα τους, προσπαθώντας με διάφορα ειδικά μουσικά όργανα να αναπαράγουν τους ήχους της μήτρας, του προηγούμενου δηλαδή φυσικού τους περιβάλλοντος όπου ένιωθαν ασφαλή.
Με ποιον τρόπο γίνεται η θεραπεία
Το gato box π.χ. είναι ένα ξύλινο μικρό κρουστό που προσπαθεί να μιμηθεί τον ήχο της καρδιάς, με τον οποίο το μωρό μπορεί να νιώσει ότι βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον ή ακόμη και να συντονίσει με αυτό τις δικές του σωματικές λειτουργίες.
Ένα άλλο όργανο είναι το ocean disk. Πιστεύεται ότι θυμίζει το ηχητικό περιβάλλον της μήτρας και βοηθά στη ρύθμιση της αναπνευστικής λειτουργίας, όταν παίζεται με συγκεκριμένο τρόπο. Χρησιμοποιείται επίσης κατά τη διάρκεια της επαφής με τους γονείς, διότι χαλαρώνει και τους ίδιους.
«Το πιο χρήσιμο εργαλείο όμως είναι η φωνή. Ειδικά η φωνή της μητέρας είναι το πιο οικείο ηχητικό ερέθισμα για το μωρό, γιατί το αναγνωρίζει από τη μήτρα, αλλά και του μουσικοθεραπευτή. Χρησιμοποιείται με έναν απλό τρόπο, ώστε το μωρό να μην υπερδιεγερθεί» μας λέει η Χριστίνα Καλλιώδη, μουσικοθεραπεύτρια η οποία δουλεύει συστηματικά με τα πρόωρα της μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
«Μπορούμε να τραγουδήσουμε ή να μιλήσουμε στο μωρό, ενώ στα πολύ μικρά μωρά μπορούμε απλώς να αναπαράξουμε τον ήχο της αναπνοής, γιατί μόνο αυτό μπορούν να αντέξουν. Στη συνέχεια βλέπουμε τι αντέχει το μωρό, τι του προσφέρει ευχαρίστηση και διαμορφώνουμε ανάλογα τη θεραπεία. Και έτσι χτίζεται σιγά σιγά μία σχέση», εξηγεί.
Μουσικοθεραπεία στα πρόωρα
Όταν οι μουσικοθεραπευτές διαπιστώσουν ότι το μωρό τα δέχεται όλα αυτά και του αρέσουν, μπορεί να προσθέσουν κιθάρα ή μονόχορδο, αλλά πολύ αργότερα, όταν το μωρό είναι με τον γονέα και θέλουν να φτιάξουν έναν πιο σύνθετο ήχο που να τους περιβάλλει, να τους αγκαλιάσει.
Ποια είναι τα οφέλη της μουσικοθεραπείας
Ξεκινώντας από το σωματικό επίπεδο, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει βελτίωση και σταθερότητα του καρδιακού παλμού, βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και των θηλαστικών κινήσεων, αύξηση του βάρους (επειδή το μωρό είναι σε κατάσταση ηρεμίας και δεν καίει πολλές θερμίδες), ενώ ενδέχεται να βγει και ταχύτερα από τη θερμοκοιτίδα.
Όσον αφορά το νευρο-αναπτυξιακό κομμάτι, είναι γνωστό ότι όταν ένα μωρό είναι σε απομόνωση δεν αναπτύσσεται. Ο μουσικοθεραπευτής είτε εκπαιδεύοντας τον γονιό, είτε επεμβαίνοντας ο ίδιος, δημιουργεί ένα περιβάλλον ερεθισμάτων, ώστε το μωρό να εξασκήσει τις δεξιότητες που πρέπει για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Η μουσικοθεραπεία βοηθά επίσης και στην ψυχολογία του μωρού, να μη νιώθει απομονωμένο, να νιώθει ότι υπάρχει ένας περίγυρος, μια ασφάλεια.
Γίνεται μουσικοθεραπεία για πρόωρα στην Ελλάδα;
Στο εξωτερικό, η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται ως συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Καθώς κάθε μονάδα έχει τη δική της πολιτική υγείας και η χώρα δεν διαθέτει πολλούς μουσικοθεραπευτές, το αίτημα όμως της μουσικοθεραπείας… προωθείται.
Πηγή: www.ow.gr