#δουλεύοντας το τραύμα
Η μουσικοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική προσέγγιση για την επεξεργασία και την αντιμετώπιση τραυμάτων, είτε πρόκειται για σωματικά, ψυχολογικά ή συναισθηματικά τραύματα. Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο έκφρασης, απελευθέρωσης συναισθημάτων και ανακούφισης από τον πόνο και το άγχος που σχετίζονται με το τραύμα.
Επειτα από μια συζήτηση με θέμα τη διαφορετικότητα, την ανάγκη μας για έκφραση και εξωτερίκευση, στην 6η συνεδρία μουσικοθεραπείας με την 14χρονη B, αποφασίσαμε να αυτοσχεδιάσουμε τη δική μας μουσική και να αφήσουμε σκέψεις και συναισθήματα να γεμίσουν το δωμάτιο. Στην αρχή, η Β αποφάσισε να παίξει το μεταλλόφωνο και να ακολουθήσει το πιάνο. Ύστερα κάναμε ακριβώς το αντίθετο. Συμφωνήσαμε να ηχογραφήσουμε και να ακούσουμε το αποτέλεσμα μαζί. Δημιουργήσαμε την παρακάτω μουσική λαμβάνοντας και υπόψιν ζητήματα αντιμεταβίβασης (countertransference).
Συζητήσαμε-δημιουργήσαμε-αναστοχαστήκαμε
Η “αυτοσχεδιαστική μουσικοθεραπεία” χρησιμοποιεί τον αυτοσχεδιασμό ως βασική θεραπευτική εμπειρία (Bruscia, 1987, σ. 5), όπου ο πελάτης και ο θεραπευτής δημιουργούν μουσική αυθόρμητα χρησιμοποιώντας το τραγούδι, το παίξιμο και την κίνηση (Bruscia, 2014). Ως μια αναπτυξιακή κυρίως παρέμβαση για παιδιά με διαταραχές αυτισμού, η αυτοσχεδιαστική μουσικοθεραπεία μπορεί να ενταχθεί σε διάφορα πλαίσια (π.χ. έχοντας μουσικοκεντρικό, ψυχοδυναμικό χαρακτήρα κλπ.) δίνοντας και διαφορετικές ερμηνείες ανάλογα την περίπτωση και τους στόχους.