Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιεί τη μουσική και τη μουσική δημιουργία για να προάγει την ψυχική, συναισθηματική και σωματική ευεξία του ατόμου. Αν και η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά εδώ και αιώνες, η μουσικοθεραπεία ως επιστημονικά αναγνωρισμένη επιστήμη αναπτύχθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Οι θεωρίες της ψυχοθεραπείας είναι συλλογικός όρος που περιλαμβάνει διάφορες προσεγγίσεις και θεωρίες για την αντιμετώπιση ψυχικών προβλημάτων, αλλά και για την προαγωγή της ψυχικής ευεξίας. Αυτές οι θεωρίες περιλαμβάνουν την ψυχανάλυση, τη γνωστική-συμπεριφοριστική θεραπεία, την ανθρωπιστική προσέγγιση και πολλές άλλες. Η μουσικοθεραπεία είναι ψυχοδυναμική και συνδυάζει στοιχεία χρησιμοποιώντας τη μουσική ως μέσο επικοινωνίας και έκφρασης. Ο μουσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί τη μουσική για να δημιουργήσει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για το άτομο και να διευκολύνει την αλληλεπόδραση. Μέσω της μουσικής, τα άτομα μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να αναπτύξουν αυτοσυνείδηση, να ανακαλύψουν και να επεξεργαστούν προβλήματα και συναισθηματικές δυσκολίες.
Η Mary Priestly (1975) μέσα σ’ενα ψυχοδυναμικό πλαίσιο χρησιμοποιούσε πλήθος τεχνικών, πολλές από τις οποίες ενθάρρυναν τον θεραπευόμενο να αυτοσχεδιάσει και να κινηθεί ελεύθερα στο χώρο. Η μουσική που παράγονταν χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη και ενίσχυσης μιας κατάστασης και οι αντιδράσεις και οι ιδέες μπορούσαν στη συνέχεια να συζητηθούν προφορικά. Η Ηeimlich, (Heimlich, 1972; Heimlich, 1973) χρησιμοποΙούσε τη μουσική, την κίνηση και άλλα στοιχεία τέχνης για να προωθήσει την επικοινωνία των παιδιών. Έχει αναφέρει, ότι τα παιδιά είναι σε θέση να εξερευνήσουν και να εκφράσουν συναισθήματα που παλιότερα ήταν κρυμμένα.
H ψυχοθεραπεία επιδιώκει να αναλύσει και να κατανοήσει τις ψυχικές διαδικασίες και τις δυσκολίες ενός ατόμου. Η μουσικοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματικό μέσο καθώς η μουσική επιτρέπει στο άτομο να εκφράσει λέξεις, συναισθήματα, εμπειρίες και ιδέες σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον όπου ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα και η έκφραση.
πηγή: Μουσική & Θεραπεία
Photo by Richard Ludwig on Unsplash